Laman

Selasa, 13 Desember 2016

Dongeng putri tidur dalam bahasa Bosnia

Dongeng putri tidur dalam bahasa Bosnia


Jednom davno, postojao je kralj i kraljica. A kada je rođena njihova beba kćerka bili su toliko sretni su odlučili da imaju veliku zabavu. Pozvali su sve njihove porodice, sve svoje prijatelje i sve vile u zemlji. Sada je bilo 13 vile u potpunosti, ali je kralj, ali kraljica je pozvala samo 12. Oni zaboravio 13.. I to je bilo nešto što nije trebalo da uradi.

Pa, to je bila sjajna zabava! Bilo je srebro jela prepun ukusnu hranu i zlatne ploče na svakom mjestu. I kada su svi završili jelo, vile okupljenih oko kolijevka bebe i svaki od njih je napravio magiju želju. Princeza će biti prekrasan rekao je prvi. I sretan, rekao je drugi. I vrste, rekao je treći. I tako su otišli dalje. Princeza je bila da bude hrabar, i pametan i istinito. Ona je bila imati slatke pevanjem glas i svjetlo ples noge.

I onda, baš kao što je dvanaesti vila je oko da joj želju, u je trinaesti. Bila je bijesan, jer ona nije bila pozvana na zabavu. Ovdje je moja želja, rekla je ona. "Kada je princeza je stara 16 godina, ona će prick prst na vreteno i ona će umrijeti." I s tim, trinaesti vila nestao.

Kada je 12. vila rekao, "Ne mogu promijeniti sve od zlih vila moćne magije." Dakle, princeza će ubodem prstom, ali ona neće umrijeti! Spavala je za stotinu godina. Kralj i kraljica zahvalio vila za nju ljubaznost, ali oni nisu bili sretni. Oni ne žele svoje kćeri da spava sto godina. Tako su naredili da svaki kolovrat i vretena u zemlji mora biti iseckana i spaljeni. Onda su mislili da je princeza bila sigurna.

Su godine prolazile i princeza odrastao. Bila je vrlo lijepa i pametna na mnogo različitih stvari. Ona je, u stvari, sve vile ju je želio da bude. Na nju šesnaesti rođendan, princeza je istraživanje dvorca kad je došla u malo prostora na vrhu visokog tornja. I u toj sobi je jedna starica sedi po predenje točka. "Šta to radiš?", Pitao je princeza? "

"Ja vrti", rekla je starica, koja je zaista zli trinaesti vila ", želite da probate?"

"Oh, da", rekao je princeza, a ona sede po okreće. Ali, čim je dotakla vreteno, oštar tačka ubola prst i ona je zaspala.

I starica nestala. U tom istom trenutku, kralj i kraljica, sluge, mačke i psi sve zaspao! Čak je i požar zaustavio gori i pečenje mesa prestao cvrčanje. Sve spavao.

Zatim hedge divlje ruže odrastao oko dvorca. Ona je rasla i rasla sve do dvorca bila skrivena.

Stotinu godina prošlo, a onda je došao princ jaše po i video vrhu tornja dižu iznad živice ruža. Kako čudno, rekao je on, nisam znao da je dvorac ovdje!

On je skočio sa svog konja i podigao mač da smanji dalje živice. Ali čim mač dotakla grana, put otvorila pred njim. Dakle, princ slobodno hodao preko ograde. On je ušao dvorac, i otišao iz sobe u sobu. Zamislite njegovo iznenađenje, svi i sve je bilo brzo zaspao.

Na kraju je ušao malo prostora na kraju visok toranj i vidio je spavao princezu. Ona je bila toliko lepa da se sagnuo i poljubio je. Zatim čaroliju bio slomljen i princeza otvori oči.

U istom trenutku, svi i sve u dvorcu probudio! Kralj zevnu, kraljica trepnuo, mačke su imali dobre istezanje i psi Zapretio repa.

Sluge su počeli raditi, požar je počeo da se plamen, a meso pečenje počeo da sizzle. A sto godina nije promijenio nikoga ili ništa.

I šta se onda dogodilo? Zašto prekrasnu princezu udala za princa, koji ju je probudio iz tako dug dubokog sna.

Kraj.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar